IoT bedreigt maatschappij – infrastructuur moet veiliger

14 februari 2017

De onderlinge connectie en interactie van een breed spectrum aan toestellen opent ongekende perspectieven. Het een gebrek aan security in deze producten en de bijhorende informatiestromen baart echter heel wat zorgen. Zo maken security lacunes in Internet of Things-toestellen dat deze misbruikt kunnen worden voor aanvallen op diensten in het internet. Of voor aanvallen, spionage en misbruik binnen bedrijven.

Ook de inherente kwetsbaarheid van het internet zelf groeit als dreiging. Hierdoor kan allicht de kritieke infrastructuur van een land worden verstoord, en zo ook de stabiliteit van de samenleving. Zo zijn al sporen gevonden van aanvallen op nutsvoorzieningen, banken, overheidsinstellingen en de medische sector. Zowel nationaal als Europees worden op dit gebied wel duidelijker eisen gesteld.

De opkomst van ‘intelligente’ omgevingen in de maatschappij, zoals ‘smart cities’ biedt eveneens heel wat beloften, maar ook hier is waakzaamheid geboden. Zo werd bij de aankondiging van Antwerpen als digitale proeftuin voor ‘smart city’-ontwikkelingen in Vlaanderen ook vermeld hoe ontwikkelaars worden begeleid met het oog op beveiligde producten. Het Antwerps initiatief komt onder meer aan bod tijdens het seminarie van Gert De Tant. Hij ontwierp de architectuur voor het IoT Smart City platform. Zijn aandacht gaat uit naar de opzet van security en privacy rond deze platformen.

Ook nieuwe fundamentele technologieën ter bevordering van security komen aan bod in het seminarieprogramma, zoals het gebruik van ‘blockchain’ voor de gedistribueerde veilige opslag van informatie. Onder meer Sander Demeester geeft hierop zijn visie.

MyExpo

Login voor uw persoonlijke MyExpo omgeving

E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Infosecurity wordt mede mogelijk gemaakt door:        

Computable.be