Artikel 30 december 2020

5 grootste hacks bij it-bedrijven van 2020

Ook dit jaar zijn diverse internationale techbedrijven getroffen door een cyberaanval. Van een ddos-aanval op AWS en ransomeware-aanvallen op Cognizant en Blackboud tot aan Russische hackers bij SolarWinds en FireEye. Computable zet een aantal van de opvallendste hacks op it-bedrijven op een rij.

1. AWS

Amazon Web Services (AWS) was begin dit jaar het doelwit van cybercriminelen. In februari registreerde de servers van de Amerikaanse cloudaanbieder een ddos-aanval met een maximale belasting van 2,3 terabit per seconde. Nooit eerder ging een ict-platform gebukt onder zo’n grote piekbelasting.

2. Solarwinds

It-bedrijf SolarWinds is door Russische hackers aangevallen. De cybercriminelen konden vanaf maart maandenlang in de systemen van het Amerikaanse bedrijf rondsnuffelen. En met succes: minstens veertig klanten van Microsoft zijn besmet met dezelfde malware, waaronder een Belgisch bedrijf. En ook bij ten minste twee dozijn aan techbedrijven, waaronder Cisco, CMware, Nvidia en Intel, is de software aangetroffen.

3. Cognizant

Nog een it-bedrijf dat de hackers niet buiten de deuren kon houden, is het Amerikaans-Indiase Cognizant. In april werd het getroffen door de Maze-ransomware-aanval. De aanval leidde tot een potentiële onderbreking in delen van de bedrijfsvoering, een lagere omzet en extra kosten die veel impact hebben op de financiële resultaten.

4. Blackbaud

De Amerikaanse cloudprovider Blackbaud werd in mei het slachtoffer van een ransomware-aanval. Het bedrijf telt vooral non-profit-organisaties, onderwijsinstellingen en ngo’s onder zijn klanten. Onder meer persoonsgegevens van donateurs van het Belgische Plan International en van data (afgestudeerde) studenten aan de Nederlandse onderwijsinstellingen TU Delft en de Universiteit Utrecht zijn buitgemaakt.

5. FireEye

Dit najaar werd FireEye, een van Amerika’s meest prominente cybersecurity-bedrijven, gehackt. De New York Times vermoedt dat Russen achter de spectaculaire kraak zitten. Het beursgenoteerde bedrijf uit Silicon Valley wordt doorgaans als een van de eersten gebeld als een Westers land of grote onderneming het slachtoffer wordt van een hack. De hack betekent een gevoelig gezichtsverlies.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant