Artikel 14 april 2021

Aantal besmette pdf-bestanden rijst de pan uit

Cybercriminelen zetten almaar vaker besmette pdf-bestanden in om aan phishing te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Unit 42, het threat intelligence-team van Palo Alto Networks. Het aantal gevaarlijke pdf-bestanden steeg met meer dan 1.200 procent op een jaar tijd.

Van 411.800 besmette pdf-bestanden in 2019 naar meer dan 5,2 miljoen vorig jaar. Dat is de oogst die Unit 42 kon onderscheppen in 2020. Dat de pdf zich plots op de aandacht van cybercriminelen mag verheugen, laat zich eenvoudig verklaren. Pdf’s zijn cross-platform en komen geloofwaardiger over dan een e-mailbericht met enkel een klikbare link. Daardoor zijn ze een populaire manier om te phishen.

Om slachtoffers er toe aan te zetten om links te klikken in de pdf’s gebruiken de digitale dieven verschillende methoden. ‘Fake CAPTCHA’ vraagt gebruikers om zich te verifiëren via een vervalste CAPTCHA in de vorm van een pdf-afbeelding. Zodra gebruikers zich proberen te ‘verifiëren’ klikken ze op de pdf en worden ze doorgeleid naar een gevaarlijke website, waar cybercriminelen vervolgens gevoelige informatie stelen. ‘Coupon’ maakt gebruik van of min meer dezelfde truc, alleen lokken cybercriminelen gebruikers hier via een klikbare afbeelding van een kortingscoupon naar een gevaarlijke website.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant