Artikel 4 mei 2021

Belgische overheid krijgt DDoS-aanval op zijn bord

Verschillende Belgische overheidswebsites zijn niet of nauwelijks bereikbaar na een grote DDoS-aanval bij Belnet. De aanval begon even voor de middag en ging de hele dag door. Technisch directeur Dirk Haex van Belnet spreekt van een ongezien grote aanval.

Onder meer de sites Tax-on-Web en de site waar mensen hun coronavaccinatie kunnen boeken ondervonden grote hinder door de aanval. Alles in totaal gaat het om zo’n tweehonderd instellingen. Ook enkele vergaderingen in het Parlement werden uitgesteld omdat de videovergadersystemen het lieten afweten. Dat probleem stelde zich ook bij enkele universiteiten. Heel wat ambtenaren die thuis werken, meldden ook dat ze niet bij hun werkgever konden inloggen. 

Bij een DDoS-aanval wordt zoveel dataverkeer naar een server gestuurd dat deze overbelast geraakt en niet meer bereikbaar wordt. Wie er achter de aanval zit, is momenteel nog een raadsel. Dirk Haex van Belnet sprak op VRT Radio van een ‘kat-en-muis-spel met de aanvallers’. Belnet levert netwerkconnectiviteit voor onderzoekscentra, universiteiten, hogescholen en overheden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant