Artikel 15 december 2020

Benelux-klanten van SolarWinds vrezen hack

Een groot aantal bedrijven en instellingen in de Benelux vreest slachtoffer te worden van de spectaculaire hack van SolarWinds. Vermoedelijke Russische hackers hebben in hun systemen maandenlang kunnen rondsnuffelen. De angst bestaat dat de aanvallers meer hebben gedaan dan alleen het meelezen van e-mailverkeer.

Onder de honderden Nederlandse en Belgische klanten van Solar Winds Orion, software voor het monitoren van netwerken, is grote onrust ontstaan.

Dit meldt Donald Bakels, directeur van Adfontes Software, distributeur en strategisch partner van SolarWinds. Volgens hem is in verschillende directiekamers de rode bal gehesen. Sommige klanten denken aan draconische stappen. Een grote Nederlandse bank speelt met de gedachte zelfs de hele SolarWinds-omgeving vervangen. Overwogen wordt alle SolarWinds-installaties te verwijderen, nieuwe servers in te richten en alles helemaal van de grond af aan opnieuw op te bouwen. Een grote Nederlandse instelling op gebied van de gezondheidszorg is bang dat patiëntgegevens op straat komen. Bakels: ‘De schrik zit er goed in.’

Hij wil geen namen van Orion-gebruikers noemen, maar bevestigt dat deze software ook door veel overheidsinstellingen wordt gebruikt. Wereldwijd zouden 18.000 klanten kunnen zijn getroffen. Volgens Bakels concentreren de problemen zich op Orion. Andere producten van Solar Winds zijn veilig, stelt hij.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant