Artikel 24 februari 2021

Corona is hefboom voor cybercriminelen

De coronapandemie heeft heel wat opportuniteiten en hefbomen gecreëerd voor cybercriminelen. Dat schrijft Blackberry in zijn jaarlijks Threat Report. Onder meer onveilige it-infrastructuur bij het thuiswerken speelde de hackers in de kaart.

Een ongekende overschakeling van enterprise-infrastructuur en -veiligheid naar wifi-netwerken thuis, vpn’s en byod (bring your own device) zorgde ervoor dat 2020 voor veel cybercriminelen een boerenjaar is geworden, zegt Blackberry. Zowat twintig procent van organisaties noemen ‘thuiswerkers’ als oorzaak voor veiligheidsproblemen.

De digitale criminelen spelen ook in op corona zelf, net zoals ze altijd grote gebeurtenissen misbruikten voor hun activiteiten. Blackberry geeft als voorbeeld een valse ‘covid-tracker’ voor Android-gsm’s, die uiteindelijk alle data op de telefoon blijkt te gijzelen. Prijs om het ding weer van je telefoon te krijgen: honderd dollar.

Nog een veelgebruikte methode zijn de ‘pakjes’-scams, zeker nu online shoppen zo sterk groeit. Mensen krijgen daarbij zogenaamd een link van een koerier om een pakketje te traceren, maar in werkelijk wordt er malware op de telefoon of de computer geïnstalleerd. Malware wordt bovendien vaker ingezet voor cryptojacking, waarbij criminelen de computers van nietsvermoedende burgers gebruiken om digitale munten te ‘minen’.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant