Artikel 23 juni 2021

Cyberaanval op Luik toont zorgwekkende trend

De cyberaanval op de Waalse stad Luik, eerder deze week, is nog maar de voorbode van een zorgwekkende trend. Ransomware zal in de toekomst aan populariteit winnen om kritieke infrastructuur aan te vallen. Dat zegt beveiliger Proofpoint.

De stad Luik werd afgelopen maandag hard getroffen door een cyberaanval. De diensten voor het publiek ondervinden grote hinder en veel departementen van de stad lagen volledig stil, waaronder die voor de burgerlijke stand, stedenbouw en de districtsgemeenten. Afspraken met burgers voor de afgifte van reisdocumenten kunnen daardoor niet doorgaan. Volgens de Waalse omroep RTBF eisen de criminelen losgeld en gaat het om de Ryuk-ransomware. Het is nog onduidelijk of er data gestolen zijn. 

De aanval op Luik volgt net op die van de pijpleidingen van het Amerikaanse Colonial Pipeline. Proofpoint ziet een trend richting het gebruik van ransomware om kritieke infrastructuur aan te vallen. Criminelen verwachten door de chaos sneller meer winst te kunnen behalen. Maar zelfs wanneer organisaties betalen, is dit nog geen garantie dat ze de data en de systemen weer vrij krijgen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant