Artikel 28 januari 2021

‘Cybersecurityraad’ wordt vaste prik in bedrijfsleven

Tegen 2025 zal ongeveer veertig procent van alle grote bedrijven een ‘cybersecurity committee’ hebben dat onder leiding staat van een lid van de raad van bestuur. Dat voorspelt Gartner. Momenteel is in nauwelijks tien procent van de bedrijven zo’n orgaan geïnstalleerd.

Het cybersecurity-committee is maar een van de veranderingen die Gartner ziet opduiken in de toekomst. De coronapandemie heeft bij veel ondernemingen duidelijk gemaakt welke gevaren en risico’s er verbonden zijn aan de uitdijende digitale voetafdruk van ondernemingen. Volgens een enquête van het marktonderzoeksbureau worden cyberrisico’s momenteel als de op een na grootste risicobron voor ondernemingen gepercipieerd, na risico’s met betrekking tot regelgeving. Toch zijn er relatief weinig bestuurders die er vertrouwen in hebben dat hun bedrijf goed beveiligd is tegen een cyberaanval.

In de toekomst zullen ciso’s (chief information security officers) allicht meer toezicht gaan ervaren van raden van bestuur, is de verwachting. Al zullen ze tegelijk ook meer steun en middelen gaan krijgen. Gartner denkt ook dat tegen 2024 zestig procent van de ciso’s ook cruciale partnerschappen zullen aangaan met belangrijke leidinggevenden in verkoop, financiën en marketing, tegenover minder dan twintig procent vandaag.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant