Artikel 1 juni 2021

De moderne bankovervaller draagt geen bivakmuts

Een gemaskerde man die gewapend een bankkantoor binnenvalt. Het is een tafereel dat je alleen nog in oude films zal zien. Want de moderne bankovervaller heeft het geweer van schouder verwisseld: het afgelopen jaar werden financiële instellingen gewoon gegijzeld. Vanop afstand.

Het nieuwe doel van aanvallers is niet meer zozeer de kluis met goud en cash, maar de digitale infrastructuur van een financiële instelling en die gekaapte infrastructuur vervolgens in te zetten tegen de onderdelen van een bank. Deze ‘nieuwe bankovervallers’ maakten gebruik van de pandemie waarin iedereen overschakelde op telewerken, om destructiever en geraffineerder te worden dan ooit tevoren.  

In zijn vierde jaarlijkse rapport ‘Modern Bank Heists‘ heeft security-specialist Carbon Black zo’n 125 ciso’s (voluit: chief information security officer) in dienst zijn van ’s werelds grootste financiële instellingen gevraagd naar hun ervaringen met recente campagnes van cybercriminaliteit. Gezien de vertrouwelijke aard van hun activiteiten hebben deze financiële instellingen stevige beveiligingsmaatregelen en zijn ze expert in fraudepreventie. Vandaag de dag worden ze echter geconfronteerd met een stortvloed aan complexe cyberaanvallen. Het aantal aanvallen op financiële instellingen is vorig jaar meer dan verdrievoudigd. Deze grimmige realiteit is toe te schrijven aan het georganiseerde karakter van cybercrimekartels – ja, het is een business die lucratiever lijkt dan drugs verhandelen, met minder pakkans – en de sterke toename van cyberaanvallen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant