Artikel 19 maart 2021

De silver bullet? Die bestaat niet

We zijn het er over eens dat internet in de top drie beste uitvindingen ooit staat. Maar datzelfde internet kan een onheilspellend mijnenveld zijn voor (Nederlandse) bedrijven die vertrouwelijke, gevoelige en mission-critical informatie in huis hebben – en dat ook het liefst voor zichzelf houden. En het gevaar? Dat komt uit het Oosten.

Het Financieele Dagblad kopte al eens over Chinese (en Russische) spionnen die in het vizier van onze nationale veiligheidsdiensten liggen. De AIVD, MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid hangen met z’n drieën aan de alarmbel. Ideeën, concepten en plannen – honderd procent  made in Holland – kunnen zomaar in handen vallen van de Chinese autoriteiten.

Zelf werkte ik ooit voor een bedrijf dat encryptiesoftware aan nationale veiligheidsinstanties verkocht. Het klinkt vreemd, maar het kwam geregeld voor dat ik een Chinese mevrouw aan de lijn kreeg. En die was niet per ongeluk ‘verkeerd verbonden’. Het zijn geoliede organisaties die door de regering in China worden aangestuurd én in het Westen kritieke informatie ontfutselen. Stel dat je je hele leven al aan de ontwikkeling van een bepaald prototype werkt en jouw idee opeens binnen enkele weken op de Chinese markt te verkrijgen is? The Red Danger krijgt op deze manier een nieuwe lading.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant