Artikel 13 april 2021

EU-plan voor veilige dns-service

Bart Groothuis (VVD) pleit voor beter ‘border gate protocol’

Europa heeft ambitieuze plannen om de cyberveiligheid in de lidstaten op een hoger niveau te brengen. Tot de speerpunten behoort een veiliger dns-service. Meer precies, een soort adressenboek voor internet dat de mogelijkheid biedt internetgebruikers beter te beschermen tegen cyberaanvallen.

Die mogelijkheid bestaat eruit door niet langer verbinding te leggen met computers van bijvoorbeeld hackers. Zoekopdrachten die leiden tot de infectie van je computer worden dan niet ‘vertaald’ in ip-adressen van domeinen waarvan bekend is dat ze worden gebruikt voor malware-verspreiding of schadelijke operaties.

Als het aan de liberale Europarlementariër Bart Groothuis ligt, wordt deze EU-dienst het liefst vandaag nog werkelijkheid. ‘Je krijgt hierdoor een veilig schild rondom de EU’, aldus Groothuis, door het industrie-comité van het Europees Parlement (EP) aangesteld als rapporteur cyberbeveiliging. In die rol reageert hij binnenkort namens het EP op de voorstellen die de Europese Commissie heeft gedaan voor de nieuwe Richtlijn voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen, kortweg NIS-2 geheten.  

Groothuis: ‘Door de kennis van nationale cybersecuritycentrums te gebruiken voor een veilige dns-dienst zou de EU het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk kunnen volgen, dat al zo’n service voor zijn vitale sectoren heeft. Ook België kent met Belnet een dergelijke voorziening voor universiteiten en kennisinstellingen.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant