Artikel 31 mei 2021

EU wil informatiedeling over cybercrime opschroeven

Europarlementariër en cybersecurityrapporteur Bart Groothuis presenteert wijzigingsvoorstellen

Europa koerst naar een actieve verdediging tegen cybercriminaliteit. Het besef groeit dat lidstaten meer moeten brengen om de groeiende hoeveelheid digitale aanvallen te verijdelen. In de nabije toekomst zal meer informatie worden gedeeld tussen bedrijven en overheden, terwijl ook de basisbeveiliging van zo’n 160.000 bedrijven en instellingen in Europa fors wordt opgeschroefd.

Dit blijkt uit de eerste reacties vanuit het Europees Parlement (EP) op de wijzigingen die de liberale Europarlementariër Bart Groothuis heeft voorgesteld in zijn rol als rapporteur cyberbeveiliging.

In Nederland is het NCSC de contactpersoon en de partij waar je meldingen doet, maar niet de toezichthouder. Dat is in Nederland belegd bij bijvoorbeeld Agentschap Telecom, of andere partijen. In andere Europese landen zijn tegenhangers van het NCSC wél toezichthouder. Groothuis: ‘Die ruimte laat deze richtlijn expres open.’ Cert-BE is in België contactpersoon. De Belgische regering beslist uiteindelijk wie contactpersoon en toezichthouder wordt na de nieuwe netwerk- en informatieveiligheid richtlijn (NIS2).

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant