Artikel 12 januari 2022

Europol moet schat aan (persoons)gegevens wissen

De Europese data-waakhond EDPS eist dat Europol een grote hoeveelheid persoonsgegevens vernietigt. Een ‘ark aan big data’ zou volgens de privacytoezichthouder onrechtmatig zijn verkregen. Het gaat om informatie afkomstig uit politierapporten en hacks van crypto-telefoons.

Volgens de Britse krant The Guardian bevat de cache van Europol minstens vier petabyte aan gegevens, gelijk aan drie miljoen cd-roms. De EDPS vindt dat Europol zich bezondigt aan massa-surveillance. De politieorganisatie zou hard op weg zijn om de Europese tegenhanger van de Amerikaanse National Security Agency (NSA) te worden.

Europol bewaart volgens de EDPS gevoelige data over een kwart miljoen huidige of voormalige verdachten van ernstige misdaden en terrorisme. Ook worden gegevens verzameld over personen met wie verdachten in contact zijn gekomen. Het materiaal is de afgelopen zes jaar verzameld door nationale politieautoriteiten bij strafrechtelijke onderzoeken.

Over deze kwestie zijn beide organisaties elkaar in de haren gevlogen. De Europese politieorganisatie is absoluut niet van plan zich door de EDPS de les te laten lezen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant