Artikel 30 april 2021

Hoe beweegt ‘zakelijke mobiliteit’ zich na pandemie?

De coronapandemie heeft de manier waarop bedrijven kijken naar mobiliteit voor altijd veranderd. Business as usual zal nooit meer hetzelfde zijn. Grootschalige kantoortuinen als belangrijkste centra van werknemersproductiviteit behoren hoogstwaarschijnlijk tot het verleden. Welke veranderingen brengt dit met zich mee?

De vraag drong zich al op: keren werknemers in grote getalen terug naar kantoor of blijven ze vasthouden aan het thuiswerken. Zo toont onderzoek door TNO aan dat een kwart van de thuiswerkenden ook na de coronapandemie grotendeels vanuit huis wil blijven werken. Flexibele werkmogelijkheden staan al langer hoog op het wensenlijstje van werknemers. De afgelopen periode heeft aangetoond dat flexibiliteit niet hoeft te leiden tot minder efficiëntie of productiviteit.

Niet alleen het thuiswerken staat hoger op de agenda. De pandemie heeft ook ons anders doen kijken naar hoe de werkplek eruit zou moeten zien en op welke locatie deze zich bevindt. Het ontstaan van nieuwe werkpatronen houdt in dat organisaties het aantal vaste bureaus terug zal moeten dringen om ruimte te maken voor plekken waar is samen te werken.

Centraal gelegen kantoorgebouwen in stedelijke omgevingen zijn niet langer favoriet bij werknemers. Er ontstaat een voorkeur voor kleinere, regionale kantoren die zich dichter bij hun woonplek bevinden. Een gevolg van de pandemie kan dus zijn dat bedrijven hun werkzaamheden zullen verspreiden over verschillende, meer kleinschalige locaties.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant