Artikel 9 juni 2021

Hoe meer cyberaanvallen, hoe slimmer it-afdelingen

De toename van het aantal cyberaanvallen in het afgelopen jaar, bood it-teams de unieke kans om hun deskundigheid op te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van beveiliger Sophos. Ruim acht op de tien respondenten geven aan dat, door hun ervaringen met cyberaanvallen en een zwaardere security-werklast, hun vaardigheden en -kennis rond beveiliging flink beter werden.

Voor het onderzoek werden 5.400 it-besluitvormers in middelgrote organisaties in dertig landen ondervraagd. De overgrote meerderheid van de it-teams die in de loop van 2020 te maken kregen met een toename van het aantal cyberaanvallen (82 procent) en een zwaardere security-workload (84 procent), versterkten hun securityvaardigheden en -kennis. 61 procent van de it-teams meldde een toename van het aantal cyberaanvallen tegen hun organisatie in 2020.

Ondanks de uitdagingen die de pandemie met zich meebracht, gaf de helft van de ondervraagden aan dat het moreel van het team in de loop van 2020 was gestegen. Bedrijven die door ransomware-aanvallen zijn getroffen, hebben veel vaker een verbetering van de teammoraal gezien dan bedrijven die niet zijn getroffen (respectievelijk 60 procent en 47 procent). Het moreel is waarschijnlijk ook beïnvloed door externe en persoonlijke omstandigheden tijdens de pandemie, zoals lokale lockdowns, het niet kunnen zien van familie en andere factoren.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant