Artikel 21 juni 2021

Hoe te herstellen na een ransomware-aanval?

Hackers zijn meedogenloos bij het kiezen van hun targets. Organisatiegrootte blijkt geen beslissende factor en ook bedrijven in essentiële sectoren worden niet gespaard. Goede beveiliging is dan ook essentieel. Om weerbaar te zijn en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen moet je als organisatie voorbereid zijn op het slechtste scenario. Wat doe je als het helemaal misgaat? En hoe dan te herstellen?

De Nederlandse politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 al meer dan 3.800 gevallen van cybercriminaliteit. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Het werkelijke aantal incidenten ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat er nog altijd veel aanvallen niet worden gerapporteerd. Zo was iets meer dan de helft van de Nederlandse organisaties in het afgelopen jaar slachtoffer van gijzelsoftware. 

Een succesvolle cyberaanval kan de bedrijfsvoering stilleggen, mogelijk voor dagen, weken of zelfs permanent. Zonder het juiste plan en de juiste oplossing kunnen inspanningen voor herstel hiaten in gegevens achterlaten, tijdrovend, arbeidsintensief en duur worden. En zelfs als een bedrijf zijn gegevens kan herstellen, kan de reputatieschade blijvend zijn, waardoor klanten afhaken of het merk wordt vermeden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant