Artikel 29 januari 2021

Is het Russische internet nu veilig?

Op 1 januari van dit jaar zijn in de Russische Federatie de laatste onderdelen van twee federale wetten van kracht geworden. Alle overheden en bedrijven die er via internet openbare informatie verschaffen, zijn nu verplicht om gebruik te maken van het door de federale overheid opgezette domeinnamensysteem. Eigenaren van internationale communicatie­verbindingen moesten uiterlijk op genoemde datum door de overheid voorgeschreven hardware geïnstalleerd hebben.

Het wetsamendement waarin een en ander is vastgelegd werd al op 1 mei 2019 door president Putin ondertekend. De toenmalige oppositie beschreef het wetsvoorstel als ‘digitale slavernij en de introductie van internetcensuur’. Wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon, zeker als je bedenkt dat de wet zelf, waarin het eigen domeinnamensysteem werd vastgelegd, al uit 2003 stamt.

Als je de recente beelden ziet, waarin de Russische politie er flink op los mept tijdens de demonstraties voor de vrijlating van oppositieleider Navalny, vraag je je af wat de gemiddelde inwoner van Rusland daar nog van te zien krijgt in de online-media, via buitenlandse websites. Aan de andere kant wordt de uitgaande media over de protesten zo te zien niet effectief tegengehouden en wijzen de van Vladivostok tot Sint Petersburg gecoördineerde protesten erop dat ook het gebruik van internet nog niet effectief belemmerd is voor de protestbeweging.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant