Artikel 5 juli 2021

Massale ransomware-aanval via Kaseya

Ook Belgische slachtoffer

Een wereldwijde ransomware-aanval die tot meest ingrijpende in zijn soort behoort, heeft al meer dan duizend bedrijven getroffen. Via een zwakte in Kaseya-software voor het beheer van systemen zijn Russische hackers bij talrijke nietsvermoedende klanten van managed service providers binnengekomen. De Antwerpse ict-dienstverlener ITxx lijkt ook getroffen te zijn door de cyberaanval.

Volgens Nos.nl eist de Russische cyberbende Revil een bedrag van zeventig miljoen dollar aan cryptomunten in ruil voor de universele sleutel.

Net als bij de SolarWinds-aanval zijn de aanvallers via een leveranciersketen binnengekomen. Revil gebruikte een kwetsbaarheid in een de bij it-dienstenleveranciers populaire tool. Gevaar lopen klanten die een zogenaamde VSA-agent op hun beheerde systemen hebben geïnstalleerd. Een deel van de on-premise klanten heeft schade opgelopen. Aan hen wordt losgeld gevraagd. Anders dan bij de SolarWinds-aanval gaat het de hackers uitsluitend om financieel gewin en niet om cyberspionage.

Een groep Nederlandse onderzoekers van het Dutch Institute for Vulnerability Disclosure (DIVD) heeft de afgelopen maanden geprobeerd samen met de Amerikaanse fabrikant Kaseya de lekken in de software te dichten. Ze waren daar bijna klaar mee, maar Russische bende was hen net voor.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant