Artikel 6 januari 2022

Meer regulering nodig voor deepfake

Tilburgse onderzoekers zien handhaving tekort schieten

Makers van deepfakes genieten te veel vrijheid, voor alles omdat de handhaving erop ernstig tekort schiet. Door ook het produceren en aanbieden van bijvoorbeeld fake-porno te verbieden, is deze ontwikkeling beter aan banden te leggen. Thans is alleen het gebruik van deepfakes voor specifieke doeleinden strafbaar. Maar dan is het kwaad al geschied.

Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT). De onderzoekers stellen vast dat het huidige recht al veel regels stelt aan deepfakes. Denk aan het Wetboek van Strafrecht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het recht op vrijheid van meningsuiting. Maar de handhaving van deze regels blijft achter. Om onder andere de handhavingsdruk te verlichten, beschrijven de onderzoekers een aantal opties tot regulering.

Een daarvan is niet alleen het gebruiken en in bezit hebben van deepfake te verbieden, maar ook het ontwikkelen en verspreiden op de consumentenmarkt. Daarnaast is te overwegen om meer bescherming aan de rechten van overledenen te gegeven, bijvoorbeeld als zij weer ‘tot leven worden gewekt’ door een ex-partner of een commerciële organisatie met winstbejag.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant