Artikel 24 maart 2021

Nederland heeft betere cybersecurity dan België

Nederland is het zesde beste land ter wereld wat betreft cybersecurity. België staat op de negentiende plaats. Dat blijkt uit de jaarlijkse rangschikking van de securityonderzoekers van Comparitech. De Scandinavische landen scoren het hoogst.

Comparitech stelt elk jaar een rangschikking op van meer dan zestig landen (dit jaar waren het er 75) waarin die landen gerangschikt worden volgens verschillende criteria. Het gaat dan onder meer om het aantal gsm’s die besmet zijn met malware, het aantal aanvallen met ransomware, het percentage van spammail dat uit het land vertrekt en de algemene voorbereiding die een land heeft getroffen voor cyberaanvallen.

Net zoals vorig jaar is er niet een algemene winnaar uit de bus gekomen, maar bleken heel wat landen goed te scoren op bepaalde criteria, terwijl ze helemaal onderuit gingen op andere. Toch waagt Comparitech zich aan een algemene rangschikking. Het minst veilige land ter wereld wat betreft cyberveiligheid, blijkt Tadzjikistan te zijn. Ook Bangladesh en China scoren slecht. Zowat 4,7 procent van de inwoners in Tadzjikistan zijn aangevallen met bankmalware, meer dan 41 procent van de pc’s heeft er een lokale malware-aanval ondergaan en 5,7 procent van de computers zijn er besmet met cryptominers. Er is ook wel goed nieuws: slechts 0,01 procent van alle spam blijkt uit Tadzjikistan te komen.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant