Artikel 17 februari 2021

Nieuwe ransomware is ‘dubbele afperser’

Securitybedrijf Sophos heeft een nieuwe ransomware-variant ontdekt: Conti. Via deze software ontvreemden de aanvallers data alvorens deze te versleutelen. Vervolgens dreigen de cybercriminelen de gestolen informatie ook nog eens openbaar te maken.

Van deze nieuwe ransomware zijn al zo’n 180 slachtoffers geïdentificeerd, 128 daarvan in de VS. In België en Nederland zou Conti nog niet opgedoken zijn. Sophos volgde gedurende vijf dagen een aanval op een bedrijf, vanaf de eerste veiligheidskraak tot het herstellen van de productie. Conti bleek daarbij actief aangestuurd te worden door hackers en niet op zijn eentje een aanval te forceren.

‘Bij aanvallen waarbij personen de controle hebben, kunnen tegenstanders zich in realtime aanpassen en reageren op veranderende situaties’, zegt Peter Mackenzie, manager van Sophos Rapid Response. ‘In dit geval hadden de aanvallers tegelijkertijd toegang gekregen tot twee servers. Toen het doelwit een van de servers detecteerde en (op tijd) uitschakelde, schakelden de aanvallers gewoon over en zetten zij hun aanval voort op de tweede server. Een Plan B komt veel voor bij door ‘mensen’ geleide aanvallen. Het wil ook zeggen dat wanneer verdachte activiteiten op een netwerk een halt zijn toegeroepen, het niet betekent dat de aanval écht voorbij is.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant