Artikel 28 mei 2021

Onderzoek datatransfer EU-organen aan AWS en Azure

Compliance Europese instellingen in geding nu Privacy Shield ongeldig is

De Europees Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) start twee onderzoeken naar het gebruik van clouddiensten door Europese instellingen. Zijn persoonsgegevens van EU-burgers voldoende beschermd terwijl die instellingen gebruikmaken van Amerikaanse aanbieders Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure? En is de Europese Commissie compliant bij haar gebruik van Microsoft 365?

De EDPS ziet er als onafhankelijke autoriteit op toe dat organisaties verbonden aan de Europese Unie zich houden aan afspraken over privacy en bescherming van persoonsgegevens. Afgelopen najaar riep de toezichthouder Europese instellingen op om te melden of en hoe zij zulke gegevens delen met bedrijven van buiten de EU.

Veel EU-instellingen maken gebruik van de diensten van Amerikaanse cloud-aanbieders AWS en Microsoft. De organisaties tekenden hiertoe begin vorig jaar zogeheten Cloud II-contracten met de aanbieders. Dit gebeurde enkele maanden voordat het Europese Hof van Justitie het toenmalige verdrag voor trans-Atlantische data-uitwisseling Privacy Shield ongeldig verklaarde.

Het is nu de vraag of de Cloud II-contracten voldoen aan de nieuwe situatie waarin het Privacy Shield niet meer van kracht is. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant