Artikel 9 maart 2021

Ontmanteling Sky ECC-cryptotelefoons klap voor misdaad

Opsporingsdiensten in Nederland en België hebben vanaf medio februari drie weken lang 'live' kunnen meelezen met de zwaar versleutelde communicatie van criminele organisaties. Ze slaagden er in toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. De server van Sky ECC is vandaag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. De politie heeft daarmee een nieuwe klap toegebracht aan de georganiseerde misdaad. Behalve in Nederland zijn ook in België op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

Internationale organisaties die zich bezighouden met grootschalige drugshandel en witwaspraktijken en gewelddadige afrekeningen zijn volledig afhankelijk van afgeschermde communicatie. De gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven. Het platform Sky ECC beloofde haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk.

Het internationale onderzoek onder de naam operatie Argus volgt op het onderzoek Lemont. Bij dat laatste onderzoek konden opsporingsdiensten ‘live’ mee lezen over de schouders van grote aantallen criminelen die gebruik maakten van EncroChat.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant