Artikel 4 januari 2022

‘Onveilig luchtverkeer’ vertraagt 5G-dienst in VS

De twee grote Amerikaanse mobiele operators AT&T en Verizon stellen de uitrol van hun nieuwe 5G-dienst twee weken uit in verband met problemen met de veiligheid van het luchtverkeer. Daarmee komen ze tegemoet aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten tegemoet, die zich zorgen maken over interferenties met de elektronica in vliegtuigen.

Vooral de effecten op de radio-hoogtemeters baren de autoriteiten zorgen en zouden moeten worden onderzocht. Deze meters zijn belangrijk bij slecht weer en slecht zicht.  

Aanvankelijk wilden AT&T en Verizon alleen in de buurt van bepaalde luchthavens het gebruik van meer krachtige signalen een halfjaar opschorten. Ze waren van plan de nieuwe frequenties op de zogenoemde C-band woensdag in gebruik te stellen. Pas op het laatste moment besloten beide ondernemingen af te zien van een confrontatie met de overheid. De luchtvaartautoriteiten krijgen nu wat lucht in deze kwestie. De Federal Aviation Administration (FAA) stond al op het punt om op korte termijn vluchtbeperkingen in te voeren. Die hoeven voorlopig niet door te gaan. Voor de luchtvaart zou dat veel financiële schade hebben betekend.

De mobiele operators hebben nu voorstellen gedaan ter verlichting van het probleem. Deze oplossingen zijn vergelijkbaar met maatregelen die in een aantal Europese landen zijn genomen. AT&T en Verizon denken aan soortgelijke oplossingen als die in Frankrijk zijn doorgevoerd. Maar de Amerikaanse 5G-standaarden en omstandigheden zouden volgens de FAA enigszins verschillen waardoor de Franse manier niet toereikend wordt bevonden.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant