Artikel 1 februari 2021

Overheidswebsites slechtst beveiligd

Oude technologie en wachtwoorden zijn pijnpunten

Zowat een vijfde van de Belgische websites, eigendom van een overheid of bedrijf, is kwetsbaar voor een cyberaanval. Vooral de overheid blijkt het zorgenkindje.

De websites van de overheden lopen het grootste risico: hackers kunnen bij ruim een kwart van de overheidswebsites, zoals gemeenten en lokale politiediensten, illegaal de website aanpassen, zich eventueel toegang verlenen tot financiële stromen of zelfs privé-data stelen.

Dat blijkt uit een studie van advieskantoor BDO bij ruim 15.000 websites in ons land. Die websites werden gescreend aan de hand van 21 automatische, niet-intrusieve testen onderverdeeld in 4 categorieën (connectie, configuratie, management en security). De eerste categorie focuste zich op de veiligheid van de gebruiker op de website. De tweede ging na in welke mate de website gevoelige, technische informatie prijsgeeft. De derde categorie testte of er bepaalde poorten naar de management interface open staan en de laatste categorie richtte zich op een aantal beveiligingsinstellingen zoals hoe de mailserver omgaat met  e-mail spoofing.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant