Artikel 1 maart 2021

Overstappen op sase is geen sprint, maar een marathon

Als het om de it-beveiliging van organisaties gaat, moeten er een hoop vragen worden beantwoord. Waar bevinden de meeste eindgebruikers zich: op kantoor of op een externe locatie? Komt daar de komende jaren verandering in? Worden bedrijfsapplicaties gehost in een intern datacenter of voornamelijk in de publieke cloud? Hoe divers zijn deze applicaties en welke typen data hebben eindgebruikers nodig om productief te kunnen werken?

Elke organisatie is weer anders. De ene maakt gebruik van branche-specifieke applicaties en de andere van standaard productiviteitsapplicaties in een simpele kantooromgeving. Als je deze factoren combineert met geografisch verspreide locaties met een eigen internetprovider en verschillende beveiligingsoplossingen met ongelijksoortige beheerconsoles, dan wordt al snel duidelijk hoeveel variabelen er in het spel zijn. Het beschermen van deze ingewikkelde kluwen van technologieën is al meer dan twintig jaar een uitdaging voor security- en infrastructuurteams.

Intrusion detection & prevention systems (IDS en IPS), firewalls, oplossingen voor endpuntbeveiliging, beveiligde webgateways en andere losstaande security-technologieën vragen om specifieke expertise en praktische domeinkennis. Daarnaast zijn er operationele investeringen nodig voor de implementatie van deze oplossingen en om ervoor te zorgen dat alles soepel draait. Maar dit zijn nu niet bepaald het soort technologieën waar je na de installatie geen omkijken meer naar hebt. Ze vragen voortdurend om aanpassingen aan nieuwe ontwikkelingen. Cybercriminelen zitten immers nooit stil.

De afgelopen jaren is er sprake van een toenemende belangstelling voor het inruilen van deze lappendeken aan security-oplossingen voor een integrale clouddienst. En wie kan die beter optimaliseren dan de leverancier die zich dagelijks bezighoudt met de ontwikkeling en implementatie daarvan? Dit innovatieve concept wordt met allerhande namen aangeduid, maar de term die binnen de it-wereld de meeste weerklank vindt, is die van Gartner: secure access services edge, ofwel sase.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant