Artikel 29 december 2020

Sophos kijkt met schuin oog naar grootzakelijke markt

Benelux-directeur Erik Farine: ‘We krijgen tegenwoordig uitnodigingen voor selectietrajecten’

Sophos kreeg, nadat investeerder Thoma Bravo begin 2020 als nieuwe eigenaar instapte, een reorganisatie voor de kiezen. De Benelux-organisatie had daarvan echter nauwelijks last, zegt landendirecteur Erik Farine. Sterker nog, eigenlijk kijkt de it-beveiliger terug op een sterk jaar. Ondanks én dankzij de coronapandemie, stelt Farine in een vraaggesprek. Een stap naar de grootzakelijke markt is aanstaande.

Terugkomend op die reorganisatie die het Amerikaanse investeringsfonds Thoma Bravo afgelopen juni aankondigde, en waarbij maximaal 16 procent van het personeelsbestand van 3400 man weg zou moeten: wat waren de gevolgen voor Sophos in de Benelux?
Erik Farine, landendirecteur Benelux en Frankrijk: ‘Daarvan hebben wij in de Benelux weinig tot niets gevoeld. Het betreft een internationale kostenbesparingsoperatie die vooral is gericht op stroomlijning van bepaalde businessprocessen. Sophos is in de afgelopen jaren fors gegroeid. Daardoor zijn sommige processen te ingewikkeld geworden, met te veel handwerk en te veel stappen. Terwijl onze backoffice simpel genoeg moet zijn om bestellingen via het kanaal snel af te handelen, ondersteund door overzichtelijke reporting tools.

Eigenlijk was het een logische zet van de nieuwe eigenaar. Die kijkt met een frisse blik naar het bedrijf en grijpt in om het bedrijf te versterken. Vergeet niet, Thoma Bravo kent de klappen van de zweep in de it-sector. Het is een ervaren investeerder in het verder laten groeien van it-bedrijven.’

Heeft Sophos last gehad van de coronacrisis?
‘Praktisch gezien wel, als je het hebt over het stoppen van bedrijfsreizen en het voortaan vooral online communiceren met distributeurs, resellers en klanten. Covid-19 zorgde bovendien voor druk op onze support-afdelingen, vanwege de vele vpn-verbindingen die partners voor hun klanten moesten aanleggen om het thuiswerken mogelijk te maken. Daarin hielpen wij desgevraagd mee.

Qua business heeft corona geen negatieve impact. Sterker nog, ik denk dat het thuiswerken en de beveiliging daarvan onze groei heeft versterkt. Security krijgt veel meer aandacht in deze coronatijd. Je merkt het aan het aandeel van onze cloudsoftware in de omzet: drie jaar geleden lag dat nog op 40 procent, tegenover 60 procent on premise; ik verwacht dat dit eind dit jaar het cloudaandeel tegen de 70 procent uitkomt. De verkoop ervan groeit met dubbele cijfers, boven de 30 procent.’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant