Artikel 28 juni 2021

Toename ransomware vraagt om inzet van baas

Het toenemende aantal thuiswerkers als gevolg van de pandemie maakt organisaties kwetsbaar voor cyberaanvallen. Hackers zien hun kans schoon, security-teams dweilen met de kraan open. Een antwoord? Een backup-as-a-service (baas)-oplossing. Het grootste voordeel daarvan ten opzichte van traditionele backup-oplossingen op locatie is de beheereenvoud.

IDC voorspelt dat zestig procent van alle data in 2023 aan de netwerkrand wordt gegenereerd door thuiswerkers en apparaten die zich buiten de zakelijke firewall bevinden. Tegelijkertijd worden veel zakelijke clouddiensten niet langer door het interne datacenter verzorgd, maar bij externe partijen afgenomen. 

Dit heeft de aanzet gegeven tot een forse toename van het aantal ransomware-aanvallen. Veel thuiswerkers hebben hun firewalls en toegangspunten namelijk geconfigureerd om toegang op afstand mogelijk te maken. Hierdoor groeit het aantal ransomware-aanvallen op software-as-a-service (saas)-oplossingen. Hoewel de meeste daarvan veilig zijn, kunnen hackers besmette besturingssystemen van eindgebruikers exploiteren om directe aanvallen op deze clouddiensten uit te voeren.

Bedrijven moeten zich realiseren dat it-beveiliging een continu proces is. Het begint met het treffen van proactieve beveiligingsmaatregelen om de bedrijfsgegevens veilig te houden. De volgende stap is om te zorgen voor routinematige monitoring van de it-omgeving op afwijkend gedrag, zoals een plotselinge toename van het dataverkeer. Ook moeten bedrijven mogelijkheden creëren om hun gegevens te herstellen als die door ransomware worden versleuteld of anderszins aangetast. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant