Artikel 24 december 2020

Verplicht Microsoft-account onder privacy-vuur

De FOD Financiën krijgt een berisping van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). De kwestie draait om een noodzakelijke Microsoft-account, om toegang te krijgen tot overheidsdocumenten. De klacht kwam van de ex-voorzitter van de vroegere Privacycommissie.

Het was Willem Debeuckelaere, de voorzitter van de vroegere Privacycommissie, die de klacht zelf had ingediend. 

Om toegang te krijgen tot bepaalde documenten op de website van FOD Financiën was hij verplicht om eerst een Microsoft account aan te maken, vooraleer toegang kon worden gekregen tot de documenten. En meer bepaald voor hij een brochure kon downloaden.

Deze praktijk gaat in tegen een eerdere aanbeveling van de GBA van 6 februari 2019. Die stelde namelijk dat het verplicht maken van het gebruik van een Microsoft-account, voor het raadplegen van toepassingen van overheidsdiensten met openbare informatie, in strijd is met de GDPR.

Vermits de FOD-website heden niet langer een authenticatiemogelijkheid op basis van de Microsoft gebruikersaccounts aanbiedt, hield de Geschillenkamer van de GBA het enkel bij een berisping. Maar overheidsdiensten zijn alvast gewaarschuwd.

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant