Artikel 31 december 2020

Vrije data-uitwisseling met de Britten nog onzeker

Bevoegdheid van inlichtingen- en opsporingsdiensten kan roet in het eten gooien

De doorgifte van data naar het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt voorlopig niet stopgezet. Het komende halfjaar blijft alles bij het oude. Ook daarna kan het goed gaan. De Europese privacywetgeving lijkt vrij goed vergelijkbaar met die in het VK. Maar er schuilt een lelijk addertje onder het gras.

Het addertje onder het gras betreft de bevoegdheden die inlichtingen- en opsporingsdiensten hebben om in dataverzamelingen te grasduinen. Net zoals bij de Privacy Shield-overeenkomst tussen de EU en Amerika, kunnen deze bevoegdheden roet in het eten gooien. Als die surveillancepraktijken in de ogen van EU te ver gaan, is het gedaan met vrije uitwisseling van data met de Britten. Gegevens zullen dan niet meer ongehinderd over de grens stromen.

Alex van der Wolk, partner bij het internationale advocatenkantoor Morrison & Foerster in Brussel, wijst op dit gevaar als gevolg van de brexit-deal. Cruciaal wordt het oordeel van de Europese Commissie over de opsporingsbevoegdheden van Britse veiligheidsdiensten, zoals MI5 en MI6. De advocaat waagt zich niet aan een voorspelling over de uitslag hiervan. Zo’n prognose is lastig, doordat de Britse tegenhanger van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten nooit is getoetst aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant