Artikel 28 april 2021

Waarom bedrijf níét moet kiezen tussen 5G en Wifi 6

Wifi 6 en 5G staan vaak als concurrenten naast elkaar, maar dat is te kort door de bocht in een wereld die complex is en waarin bedrijven connectiviteit nodig hebben om te functioneren. Beide technologieën hebben hun specialiteiten en komen tot hun recht wanneer ze elkaar op een flexibele manier aanvullen.

De term 5G is ingeburgerd. De afkorting staat voor de vijfde generatie van het mobiele netwerk en komt er na de gekende 4G-connectiviteit. Dan klinkt Wifi 6 iets minder bekend in de oren. Het is de opvolger van Wifi 5, de standaard die we vandaag meestal gebruiken om apparaten via een draadloos netwerk te verbinden. In het verleden lag de focus bij zo’n nieuwe generatie doorgaans op snelheid, maar nu spelen ook andere factoren een rol.

Niet alleen de prestaties van het wifi-netwerk moeten verbeteren, er worden ook meer en meer apparaten aan gekoppeld. Denk aan videocamera’s die vroeger met een coaxkabel werden aangesloten, maar vandaag ook via ethernet en wifi connecteren. En aan nieuwe slimme toepassingen en iot-apparaten die eveneens een vlotte internetverbinding vereisen.

Daarnaast is het netwerk belangrijk om al die apparaten op een efficiëntere manier te laten werken. Bijvoorbeeld door de connectiviteit te verbeteren of het batterijverbruik te beperken. Behalve efficiëntie neemt ook het belang van security voor apparaten toe. Wifi 6 is aangepast om aan de nieuwste securitystandaarden te voldoen. Zo zijn de encryptiemogelijkheden uitgebreid. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant