Artikel 1 april 2021

Wanneer ben je een (ethisch) hacker?

Inti De Ceukelaire beantwoordt deze vraag tijdens Infosecurity.be, Data & Cloud Expo

De titel ‘ethisch hacker’ is eigenlijk heel raar. De toevoeging van het woord 'ethisch' maakt het verschil tussen een carrière of een gevangenisstraf. Dat vertelt Inti De Ceukelaire, medeoprichter van Intigriti en IT Person of the Year van Computable in 2020, tijdens het online-event Infosecurity.be, Data & Cloud Expo. In zijn sessie stelt hij dan ook voor om een definitie voor een (ethische) hacker te formuleren.

Om antwoord te geven op de vraag wanneer je ethisch verantwoord bezig bent of niet, haalt De Ceukelaire de definitie aan van een hacker. Wikipedia omschrijft ‘hacker’ als iemand die het leuk vindt om (intellectuele) beperkingen te omzeilen (a person that enjoys the (intellectual) challenge of (creatively) overcoming or circumventing limitation). ‘Er staat dus niks in over criminele intenties. Je kunt dus beter de ethische hackers simpelweg hackers noemen en de misdadigers juist labelen tot malafide hacker’, pleit hij. Nu moet hij nog te vaak uitleggen dat hij met zijn werk, waarbij hij kwetsbaarheden opzoekt en bedrijven hierover inlicht, geen slechterik is.

Vaak wordt een (ethische) hacker gezien als iemand met een masker op of met een hoodie aan achter zijn computer. ‘Een stereotype dat zeker niet waar is’, benadrukt hij. ‘Neem mijn vriendin. Zij ontdekte laatst per toeval een datalek toen zij een online-bestelling had gedaan. Zij typte per ongeluk het verkeerde factuurnummer in de url-balk en kreeg zo toegang tot andermans factuur, inclusief de bijbehorende persoonsgegevens. Is mijn vriendin nu een ethische hacker?’

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant