Artikel 1 oktober 2021

Weet je wel zeker dat deze webshop veilig is?

De drukste winkelstraat van het land bevindt zich niet meer in Antwerpen of Brussel, maar op internet. In een paar clicks hebben we een bestelling geplaatst én betaald. Soms staat de postbode een dag later al met ons pakje voor de deur. We vinden het zo gewoon dat we niet meer stilstaan bij de belangrijkste vraag: is het allemaal wel zo veilig?

Voor wie er nog aan twijfelde: online-winkelen is tijdens de pandemie definitief doorgebroken. Er bestaan volgens recente cijfers van BeCommerce intussen meer dan 45.000 webwinkels die gelinkt zijn aan een Belgische onderneming. Een derde van die webshops is in de voorbije vijf jaar opgericht en de meerderheid van de online-winkels hoort bij een kleine startup. 

Tegelijkertijd is ook cybercriminaliteit het afgelopen anderhalf jaar geavanceerd. En voor cybercriminelen zijn webshops interessante doelwitten. Winkellocaties, kantoren en magazijnen staan meer en meer met elkaar in verbinding, waardoor de volledige supply chain kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Om de ervaring van klanten te verbeteren, grijpen retailers ook vaker naar iot-apparaten, onder meer via mobiele point-of-sale-terminals. Al die toestellen op hun beurt zijn weer geconnecteerd met gecentraliseerde systemen die verbinding maken met het e-commerceplatform van een detailhandelaar. 

Lees het volledige artikel op computable.nl

Ook interessant