Nieuws
25 februari 2016

Cybercrimineel ziet toekomst in mobiele malware

Het aantal malware voor mobiele apparaten is in 2015 verdrievoudigde ten opzichte van 2014. De gevaarlijke dreigingen in 2015 betroffen ransomware en malware die onbeperkte rechten kon verkrijgen op besmette apparaten.

Het aantal malware voor mobiele apparaten heeft zich in 2015 verdrievoudigde ten opzichte van het jaar daarvoor. De gevaarlijke dreigingen in 2015 betroffen ransomware, malware die onbeperkte rechten kon verkrijgen op besmette apparaten en data-stelers, inclusief financiële malware. Dit concludeert Kaspersky Lab in het ‘Mobile Virusology’-rapport.

In 2015 werden er 884.774 nieuwe kwaadaardige programma’s voor mobiele apparaten ontdekt. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van 2014 (295.539 programma’s). Bijna de helft van de top 20 trojans in 2015 betrof kwaadaardige programma's die opdringerige reclame toonden op mobiele apparaten. Deze trojans worden verstuurd via kwaadaardige web-banners, nep-spellen en andere legitieme apps die werden gepubliceerd in de officiële app stores.

Sommige van deze apps kunnen super-user toegangsrechten of root-toegang verkrijgen. Dit stelt cybercriminelen in staat om de op de telefoon opgeslagen informatie te wijzigen. Het is vervolgens vrijwel onmogelijk om de malware te verwijderen, zelfs na het terugzetten van de fabrieksinstellingen. Mobiele malware met de mogelijkheid om root-toegang te krijgen is sinds 2011 bekend, en was vorig jaar zeer populair onder cybercriminelen. Dit zal waarschijnlijk het geval blijven in 2016.

Ransomware

Kaspersky Lab roept 2015 uit tot het jaar van de ransomware. In totaal werden 94.344 unieke gebruikers hiermee aangevallen. Dat is een vervijfvoudiging ten opzichte van 2014 (18.478). Het aantal ransomware app-modificaties is met een factor 3,5 toegenomen, een bewijs dat fraudeurs steeds vaker de voordelen zien van het vergaren van inkomsten door gebruikers te chanteren. Kaspersky Lab verwacht in 2016 een toename van de complexiteit van de malware en haar modificaties, met aanvallen op meer geografische locaties.
 
Het aantal mobiel bankieren-trojans daalde van 16.586 in 2014 naar 7.030. Deze trojans worden steeds complexer. De werkwijze van deze schadelijke apps is gelijk gebleven: na binnendringing in het systeem/apparaat van een gebruiker vervangt de malware de legitieme pagina's van een bank of online betaaltoepassing door een nagebootste overlay.

De schaal waarop dergelijke malware kan worden gebruikt, nam in 2015 echter aanzienlijk toe. ‘Cybercriminelen kunnen nu klanten van tientallen banken in verschillende landen aanvallen met behulp van slechts één type malware. Vroeger zouden ze hiervoor kwaadaardige apps hebben gebruikt die slechts één of twee financiële organisaties konden aanvallen, in slechts een paar landen’, schrijven de onderzoekers.
 

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners