Nieuws
15 mei 2018

Kaspersky verhuist naar 'transparant' Zwitserland

Securitysoftwareleverancier Kaspersky Lab verhuist zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland. Het gaat om opslag en verwerking van klantgegevens en software-assemblage, inclusief updates voor dreigingsdetectie. Kaspersky zet die stap om, zoals het zelf zegt: 'volledige transparantie en integriteit te garanderen'. In Zürich wordt een centrum gebouwd waar klanten de softwarecode van Kaspersky-producten kunnen laten controleren door een externe audit-partij.

De aankondiging van de verhuizing van Rusland naar Zwitserland volgt een dag nadat de Nederlandse overheid bekendmaakte om het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky te staken vanwege mogelijke banden tussen Kaspersky en de Russische overheid.

Het is onduidelijk of het feit dat het Nederlandse kabinet Kaspersky in de ban doet een rol heeft gespeeld in het besluit om te verhuizen van Moskou naar Zürich. In het persbericht dat Kaspersky heeft verstuurd, wordt alleen in algemene termen gesteld dat het bedrijf ‘het afnemende vertrouwen’ wil herstellen en wordt niet ingegaan op de ontwikkelingen waarbij de Nederlandse overheid en eerder de VS het gebruik van de anti-virussoftware staken. Kapsersky stelt verder: ‘Vertrouwen is een essentieel aspect van cybersecurity, we zien in dat dit niet vanzelfsprekend is: het moet worden verdiend door transparantie en verantwoording.’

Kaspersky kondigde in oktober 2017 een wereldwijd initiatief aan om de transparantie van zijn securitydiensten te vergroten. Dat was nadat de Amerikaanse overheid het gebruik van de Russische software in de ban deed. Nu de details van dat zetgenoemde Global Transparency Initiative bekend worden, blijkt een verhuizing naar Zwitserland onderdeel van dat plan.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners