Nieuws
24 januari 2019

Cryptomining rukt op, ransomware neemt af

Gemiddeld twintig procent van de bedrijven wereldwijd wordt nog wekelijks getroffen door cryptomining. Dat schrijft beveiliger Check Point Security in een nieuw rapport. Een op drie kreeg te maken met mobiele malware, en slechts vier procent met ransomware in de afgelopen twaalf maanden.

Cryptominers bezetten de top vier van de meest voorkomende soorten malware en troffen wereldwijd 37 procent van de organisaties in 2018, zegt Check Point Security. Ondanks een waardedaling van alle cryptovaluta’s wordt nog steeds twintig procent van de bedrijven wekelijks getroffen door cryptomining-aanvallen. Bovendien zijn cryptominers recent geëvolueerd, zodanig dat ze kwetsbaarheden uitbuiten en sandboxes en beveiligingsproducten omzeilen om zo hun besmettingsgraad te verhogen.

Ook mobiele malware blijft een plaag. Wereldwijd kreeg 33 procent van de organisaties er mee te maken. De drie belangrijkste soorten hadden het allen gemunt op het besturingssysteem Android. In 2018 waren er verschillende gevallen van mobiele malware die vooraf geïnstalleerd was op toestellen en van apps in appwinkels die in feite verholen malware waren.

Bots waren het op twee na meest voorkomende soort malware: 18 procent van de organisaties werd getroffen door bots die DDoS-aanvallen lanceren en andere malware verspreiden. Besmetting door bots speelde ook een belangrijke rol in bijna de helft van de ondernemingen die in 2018 te maken kregen met een DDoS-aanval.

Opvallend: ransomware-aanvallen kennen daarentegen een terugval. Ransomware werd in 2018 veel minder gebruikt en trof wereldwijd slechts vier procent van de organisaties.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners