Nieuws
21 maart 2019

Veilig printen (in het mkb)

De gemiddelde ondernemer schat het aantal afgedrukte pagina's bijna zeventig procent lager in dan daadwerkelijk het geval is. Daarom zijn hoge afdrukkosten, die een tot drie procent van de jaaromzet kunnen bedragen, vaak een enorme verrassing. Aldus IDC.

Veel van deze kosten zijn onnodig: denk hierbij aan werknemers die persoonlijke documenten of zonder reden werkdocumenten afdrukken. Daarnaast haalt twintig procent van het personeel documenten nooit op bij de printer. Slecht printerbeheer heeft verder gevolgen voor de veiligheid van het bedrijf en de vertrouwelijkheid van gegevens. Dit is vaak een veel ernstiger probleem.

Volgens analistenbureau Quocirca vermoedde meer dan zestig procent van de bedrijven dat zij in 2016 ten minste één data-inbreuk hadden meegemaakt die was terug te voeren op drukwerk. Het Ponemon Institute bepaalde in hun Cost of Data Breach Study uit 2017 dat de gemiddelde kosten van een datalek per bedrijf in het Verenigd Koninkrijk uitkwamen op zo'n GBP 2,48 miljoen. Dit is dus een aanzienlijke financiële dreiging.

Met name veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) houden geen rekening met de dreiging van mogelijke datalekken via printers. In 2016 richtten cybercriminelen zich op 230.000 verschillende mkb-ondernemingen. Naast een relatief gebrek aan veiligheid, zijn kleinere bedrijven een aantrekkelijk doelwit voor hackers vanwege de connectie die deze organisaties mogelijk hebben met grotere ondernemingen. Grotere bedrijven hebben doorgaans meerdere beveiligingslagen. Bij veel kleine en middelgrote ondernemingen is dat niet het geval, waardoor hackers toegang krijgen tot waardevolle gegevens via een achterdeur in hun netwerk. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners