Nieuws
15 mei 2019

VU-onderzoekers vinden lek in Intel-chips

Door een lek in chips van Intel is het mogelijk wachtwoorden en andere gevoelige informatie te lekken uit andere programma's. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. De onderzoekers vonden het lek al een jaar geleden en gaven Intel de kans de bug te fixen.

Het lek doet zich voor bij alle processoren die Intel vanaf 2008 heeft gefabriceerd, schrijven de onderzoekers. Via de kwetsbaarheid kunnen kwaadwillenden data stelen zodra je in de browser een site bezoekt waarop een kwaadaardig Javascript is ingebed. Bovendien kunnen virtuele machines informatie lekken als twee gebruikers dezelfde processor-core delen in de cloud.

De kwetsbaarheid werd bij toeval gevonden. Onderzoeksgroep VUSec deed onderzoek naar de veiligheid van Intel-chips. Toen een van de VU-studenten een foutje in een code maakte, resulteerde dat in een 'eindeloze rij nullen', schrijft De Volkskrant. 'Het was ons meteen duidelijk dat dit de wereld in vuur en vlam zou zetten', vertelt assistent hoogleraar Kaveh Razavi aan de krant. Ze beseften dat de chip informatie deelt zonder daarvoor toestemming te hebben. Hackers kunnen op deze wijze, onder meer via een script op een website, ongeoorloofd informatie van een chip halen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners