Nieuws
29 juli 2019

Nep pc-opschoners duperen 1,5 miljoen gebruikers

Het aantal slachtoffers van valse zogeheten ‘hoax system cleaners’ is in het afgelopen jaar verdubbeld. Het gaat om frauduleuze programma’s die tegen betaling vermeende computerproblemen direct kunnen verhelpen. In de eerste helft van dit jaar zijn wereldwijd 1.456.219 pc-gebruikers, waaronder ook Nederlanders en Belgen, gedupeerd. In dezelfde periode van 2018 waren dat nog 747.322 slachtoffers.

Ondertussen worden de aanvallen ook gevaarlijker en geavanceerder, zo blijkt uit Kaspersky-onderzoek. Fraudeurs willen hun slachtoffers doen geloven dat hun computer in groot gevaar verkeert, bijvoorbeeld door geheugenoverbelasting. Een onmiddellijke schoonmaak is dan het advies. Cybercriminelen bieden hun nepdiensten tegen betaling aan. Kaspersky benoemt zulke programma’s ‘hoax system cleaners’.

De fraudeurs installeren de hoax-programma’s na ontvangst van gebruikersrechten en betaling met het zogenaamde doel de pc schoon te maken. De realiteit is dat er niks gebeurt of dat de fraudeurs adware installeren op de computer. Vervolgens krijgen gebruikers te maken met een irritante, maar ongevaarlijke grote stroom aan ongevraagde reclame.

Steeds vaker gebruiken cybercriminelen de ‘hoax system cleaners’ ook om malware zoals Trojans of ransomware te verhullen. Het grootst aantal slachtoffers bevinden zich in Japan (12 procent), gevolgd door Duitsland (10 procent), Wit-Rusland (10 procent), Italië (10 procent) en Brazilië (9 procent). In de Benelux zijn ongeveer 48.000 gebruikers geïnfecteerd in de periode januari 2019 tot en met mei 2019.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners