Nieuws
25 juli 2019

AT&T aangeklaagd in sim-swap-oplichting

De Amerikaanse telecomprovider AT&T moet zich voor de rechter moet verantwoorden voor een ‘sim-swap aanval’ en de schending van de Federal Communications Act. Via zo’n aanval werd bij Michael Terpin, een investeerder in cryptovaluta en blockchain, 24 miljoen dollar gestolen.

‘Sim swapping’ is een digitale aanval waarbij iemands telefoonnummer gekaapt wordt. De hacker neemt contact op met de telecomprovider en doet zich voor als de eigenaar van het telefoonnummer. Providers vragen vaak naar de geboortedatum of het adres van klanten ter verificatie, maar die informatie is gemakkelijk online te achterhalen. De hacker zegt dat hij de simkaart kwijt is en vraagt een nieuwe aan, of vraagt om het nummer over te zetten naar een bestaande simkaart die al in zijn bezit is. Zodra dit geregeld is, kan de hacker de sms’jes met toegangscodes ontvangen op een ander toestel. Zo kan hij inloggen en de accountnaam overnemen van de rechtmatige eigenaar.

Bij Michael Terpin werden begin 2018 op die manier zo’n drie miljoen tokens gestolen die samen bijna 24 miljoen dollar waard waren. De dader, de 21-jarige Nicolas Truglia, werd in november gearresteerd. Het onderzoek naar Truglia loopt nog, maar Terpin heeft alvast een burgerlijke zaak tegen de man gewonnen waarin hij bijna 76 miljoen dollar van hem eist. Terpin spande ook een zaak aan tegen AT&T. De telecomoperator probeerde de zaak eerst onontvakelijk te laten verklaren, maar daar ging de rechter niet op in. AT&T zal zich dus moeten verantwoorden voor zijn aandeel in het misdrijf.

Terpin had eerder al problemen gehad met fraudeurs die op zijn telefoonaccount trachtten in te breken en daarom waren er bij AT&T bijkomende veiligheidsmaatregelen genomen. Die maatregelen (onder meer het ingeven van een bijkomende pascode vooraleer er gegevens naar een andere simkaart mochten overgezet worden), zouden niet gewerkt hebben. Terpin eist nu 224 miljoen dollar van AT&T.

Deze zaak roept interessante vragen op over de verantwoordelijkheden die mobiele telecomproviders dragen bij aanvallen met sim-swapping en andere hackingtechnieken. Criminelen zoeken naar de zwakke schakel in de authenticatieketting en vaak dat is de sms. Bovendien is het dikwijls verrassend eenvoudig om een sim-swap aanval te doen, want de technologieën die deze aanvallen opsporen, staan nog niet op punt.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners