Nieuws
06 augustus 2019

Deze drie cyberdreigingen teisteren de zorgsector

Gerichte ransomware-aanvallen, zogenaamde ‘living off the land’-aanvallen en het ontbreken van netwerk-segmentatie zijn de drie voornaamste cyberdreigingen binnen de zorgsector. Bovenop het in gevaar brengen van mensenlevens kost het herstellen van een beveiligingsincident dat veroorzaakt wordt door één van deze dreigingen een zorginstelling gemiddeld 1,2 miljoen euro.

Dit meldt cyberbeveiliger Fortinet in zijn Threat Landscape Report. Ziekenhuizen zijn volgens het bedrijf een aantrekkelijk doelwit van ransomware-aanvallen. ‘Deze zijn steeds gerichter en beter gepland. Zo is er de variant LockerGoga die aanmeldingsgegevens voor accounts met speciale toegangsrechten bemachtigt. Dit wijst erop dat cybercriminelen de beveiligingsmechanismen van het netwerk van hun slachtoffer uitvoerig bestuderen en vervolgens passende tegenmaatregelen ontwikkelen.

Ook Anatova steekt de kop op. Deze malware versleutelt zoveel mogelijk bestanden en beperkt de kans op gegevensherstel tot een minimum’, aldus de onderzoekers. Zorginstellingen moeten volgens Fortinet dus minstens over up-to-date back-ups beschikken. Ook stelt de cyberbeveiliger dat ziekenhuizen te vaak bereid zijn om losgeld te betalen. Deze toegeeflijkheid is volgens Fortinet het gevolg van ‘een gebrekkige strategie en planning op het gebied van gegevensherstel en bedrijfscontinuïteit’. Na betaling van het losgeld is bovendien het mogelijk dat sommige herwonnen data ontbreken of beschadigd blijken te zijn, met alle gevolgen van dien voor de patiëntveiligheid.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners