Nieuws
08 oktober 2019

'Niet agressief, wel met zelfvertrouwen'

Het Amerikaanse Tanium heeft zijn oog laten vallen op de Benelux. De wereldwijde aanbieder van een platform voor inzicht in en controle over endpoints op netwerkinfrastructuren heeft daarvoor kantoren geopend in Utrecht - met inmiddels veertien man personeel - en Antwerpen. Om de invasie kracht bij te zetten, opende de onlangs aangestelde co-ceo Fazal Merchant deze week een charmeoffensief, te beginnen met een bezoek aan Amsterdam. Hij hoopt dat de levenslessen uit zijn bijzondere loopbaan tot nu toe hem ook in de expansie in Benelux niet in de steek laten.

‘Wat ik met dit interview hoop te bereiken? Ik ben hier om het profiel van Tanium voor het voetlicht te brengen en om relaties op te bouwen met journalisten. Ik ben hier om vermoedens weg te nemen én om awareness te kweken: Tanium is hier om in de Benelux voet aan de grond te krijgen.’

Nee, aan zelfvertrouwen ontbreekt het Fazal Merchant niet. Toch klinkt bij de 44-jarige Amerikaan niet die typische Amerikaanse poeha en bombarie door. Zittend aan een grote tafel in een van de meeting rooms in het Hilton Amsterdam Airport Schiphol neemt hij een bescheiden houding aan. ‘I am confident, not arrogant.’ Daar heeft hij alle reden toe, om confident te zijn. Tanium, opgericht in 2007 en met het hoofdkantoor in het Californische Emeryville, timmert wereldwijd stevig aan de weg en beschikt over een indrukwekkende lijst met klanten als Barclays, Whirlpool en onderdelen van het Amerikaanse leger. Nu is de Benelux aan de beurt.

Als het lot het Amerikaanse bedrijf daarbij net zo gunstig gezind is als dat het voor Merchant is geweest, dan staat niets die expansie in de weg. Merchant legde namelijk een nogal bijzondere weg af naar de top van Tanium. Met wortels in Maleisië, groeide hij op in de achterbuurten van Abu Dhabi, waar het leven net zo ruig is als zijn vooruitzichten hopeloos. En in een tijd dat de metropool nog niet zo exorbitant was als nu.

Aanvankelijk genoot Merchant ook geen opleiding, totdat hij met zijn ouders naar Texas in de VS emigreerde. Gaat het daar op studiegebied ook niet meteen vlekkeloos (‘Het scheelde niet veel of ik was al vroeg weer van school gegaan’), het tij keert als hij als jonge twintiger bij het automobielconcern Ford terechtkomt en daar in tal van functies ervaring opdoet. Via datzelfde Ford maakt hij de overgang naar Wall Street, waarin hij niet alleen een geweldige leerschool vindt, maar ook een springplank.

Wie nu een blik werpt op Merchants' cv, leest bedrijfsnamen als de satelliettelevisiedienstenbedrijf Directv (Latijns-Amerika), de internationale investeerdersbank Barclays Capital en zelfs DreamWorks Animation SKG, waar hij de functie van cfo bekleedde en waar zijn interesse voor technologie definitief ontbolsterde en ook zijn creativiteit tot wasdom kon komen. Ook zit er in de achterzak van Merchant een bachelordiploma (University of Texas) en een MBA (Indiana University). Moet hij die wonderlijke reis samenvatten, dan komt Merchant uit bij drie dingen die in zijn leven allesbepalend zijn: hard werken, geluk én de vriendelijkheid van vreemdelingen. Om eraan toe te voegen dat hij hoopt dat die drie factoren hem ook in de expansie in Benelux niet in de steek laten.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners