Nieuws
16 oktober 2019

Blackberry: Hacker dringt binnen via wav-bestand

Veelgebruikte wav-bestanden blijken een bron van malware te zijn. Hackers gebruiken de audiobestanden om het netwerk van gebruikers binnen te dringen of om geld af te troggelen. Dat blijkt uit onderzoek van ai- en securitybedrijf Blackberry Cylance.

De onderzoekers ontdekten malware die was toegevoegd aan wav-bestanden, een populair bestandsformaat voor audiofragmenten. De malware werkt in combinatie met bepaalde loader componenten. Die ontsleutelen de code en voeren hem vervolgens uit. Het gaat onder meer om loaders die gebruikmaken van Least-significant bit (LSB) steganografie, een techniek om informatie te verbergen in de minst-opvallende bit van elke byte aan informatie.

De malware blijkt lastig te ontdekken, schrijft het onderzoeksteam in hun rapport. Als je de audiobestanden afspeelt, hoor je er niets van. Bij sommige varianten hoor je alleen een statische toon, ook wel white noise geheten. Toch blijken de bestanden besmet met code, waarvan de onderzoekers weten dat deze regelmatig wordt ingezet om gedupeerden geld af te troggelen of ermee op afstand toegang tot hun netwerk te verkrijgen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners