Nieuws
18 oktober 2019

Verdedig je cyberrijk

De muur van Hadrianus, de Atlantikwall,… sinds de oudheid focussen krijgsheren en naties zich op het beschermen van de fysieke landsgrenzen. Maar tijden veranderen en de wapens van de vijand ook. Malware en computervirussen worden ingezet als oorlogswapen. Maar hoe kunnen én moeten staten vandaag cyberaanvallen tegen hun kritieke activa en burgers voorkomen?

Even wat cybercrime oorlogsgeschiedenis: in het voorjaar van 2007 was Estland het allereerste land ter wereld dat slachtoffer werd van een massale, gerichte cyberaanval. Overheidswebsites lagen plat, maar ook systemen zoals de bankinfrastructuur. Estland was genoodzaakt om de stekker uit het internet te trekken en offline te blijven tot alle diensten hersteld waren. Sindsdien zijn grootschalige aanvallen op nationale belangen alleen maar toegenomen. Doel is telkens de kritieke infrastructuur trachten te beschadigen om het land te destabiliseren. En vaak is de aanval opgezet of gesponsord door een vijandelijke staat.

De potentiële gevolgen van zulke grootschalige cyberaanvallen op de infrastructuren van een land zijn groot: variërend van orde verstorend tot zelfs dodelijk. Wat als bijvoorbeeld de elektriciteits- of watertoevoer naar een stad zouden worden afgesloten? Bedrijven kunnen niet naar behoren werken, patiënten in ziekenhuizen en kwetsbare mensen kunnen sterven. Een grootschalige aanval op het bankensysteem kan de financiële markten verlammen en bedrijven - zelfs volledige economieën - laten failliet gaan. En aanvallen die transportsystemen - denk aan luchtverkeersleiding - verstoren, kunnen ook duidelijk nefaste gevolgen hebben.

Cyberoorlogvoering tussen staten is vandaag een reëel gevaar geworden. De vraag is: wat kunnen nationale regeringen doen om hun burgers en infrastructuur te beschermen?

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners