Nieuws
14 januari 2020

Weefgetouwenfabrikant Picanol plat na cyberaanval

De Ieperse weefgetouwenfabrikant Picanol is het slachtoffer van een grote ransomware-aanval. Het bedrijf heeft de productie van weefgetouwen in China, Roemenië en België moeten stilleggen. De hackers eisen losgeld voor de gekraakte servers.

Het was de Picanol-afdeling in China die als eerste problemen meldde met zijn it-park. Nadien bleken ook de fabrieken in België en Roemenië. Volgens de krant De Standaard staan de hackers al contact in met Picanol en is er gevraagd losgeld te betalen. Het bedrijf zou dat echter weigeren en heeft de politie verwittigd.

Wanneer Picanol zijn grotendeels computergestuurde productie weer kan opstarten, is voorlopig koffiedik kijken. Het bedrijf probeert met backups zijn servers weer aan de praat te krijgen, maar de productie zal zeker niet hervat worden voor dinsdag. Tot dan zijn de ongeveer 2.300 werknemers van het bedrijf technisch werkloos.

De kraak van Picanol is een van de grootste ransomware-aanvallen die al in ons land heeft plaatsgevonden. Vorig jaar lag ook het Zaventemse Asco (dat vliegtuigonderdelen maak) drie weken stil na ransomware-problemen.

Rond de jaarwisseling werden ook grote aanvallen bekend bij het wisselkantoor Travelex, waar de hackers meer dan 4,5 miljoen eisten, en bij de Universiteit van Maastricht. Daar zou volgens de geruchtenmolen wel een losgeld voor de data zijn betaald, maar de instelling zelf wil dat niet bevestigen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners