Nieuws
17 maart 2020

Uitrol ransomware na kantoortijd; backup faalt vaak

De meeste ransomware wordt buiten kantooruren uitgerold. Bijna de helft van de infecties vond door de week plaats, meestal vlak voor of na het begin van de werkdag. In ruim een kwart van de gevallen sloegen de aanvallers in het weekeinde toe. Ook vakantieperioden zijn populair. Bijkomend probleem: in veel gevallen werkt de backup niet goed. Dit blijkt uit onderzoeken van respectievelijk beveiligingsbedrijf FireEye en dataherstelbedrijf Ontrack, beide Amerikaans.

Uit het onderzoek van FireEye blijkt dat aanvallers graag buiten de gebruikelijke werktijden opereren in de verwachting dat dan minder snel wordt gereageerd op besmettingen met malware. Ze zijn vaak al dagenlang in het netwerk aanwezig voordat de ransomware wordt uitgerold.

Volgens FireEye duurt die periode 75 procent van de gevallen ten minste drie dagen. Dit betekent dat organisaties die worden aangevallen, best veel tijd hebben om met tegenmaatregelen te komen. Bij een snelle en adequate reactie kan dus heel wat schade worden voorkomen.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners