Nieuws
25 mei 2020

Verdedig je tegen menselijke fouten

Insider threats, ook wel dreigingen van binnenuit, zijn lastig op te sporen. Aanvallers buiten de deur houden, is al uitdagend genoeg. Je verdedigen tegen hen die al binnen, zijn vraagt om een totaal andere aanpak. Een insider threat hoeft niet veel verdedigingsmechanismen te omzeilen, wekt mogelijk geen argwaan en blijft vaak onopgemerkt. Het duurt gemiddeld 77 dagen om een incident met insiders te ontdekken en op te lossen.

Alle soorten insider threats nemen toe. Afgelopen jaar kostten insider threats organisaties ruim tien miljoen euro, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2018. Hoewel de gevolgen van dergelijke dreigingen desastreus kunnen zijn, is er bij de meeste gevallen geen sprake van kwade bedoelingen. Bijna twee derde van de vorig jaar gemelde incidenten met insiders had te maken met nalatigheid van werknemers of leveranciers. Met andere woorden: gewoon een menselijke fout.

Nalatige insiders zijn er in vele vormen met vele kenmerken. Zo ontbreekt het hen aan een motief. En dat maakt het moeilijk om je tegen hen te verdedigen. Zoals altijd is het beter een dreiging te voorkomen dan er een op te sporen. Het belangrijkste is om pro-actief te blijven. Identificeer veelvoorkomende fouten, zorg ervoor dat medewerkers voldoende zijn getraind en implementeer waar mogelijk 'fail-safes' om onvermijdelijke menselijke fouten te beperken.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners