Nieuws
02 juni 2020

Visterin Verdiept: 7 clichés over hackers in Hollywood

Natuurlijk geven films een goed beeld van mogelijke gevolgen van cybercriminaliteit. Maar sommige vliegen ook wel eens uit de bocht. Zeven clichés rond it-security in rolprenten.
Naar aanleiding van ons event rond de beste cybersecurityfilm ooit en de poll op onze top tien van films (stemmen kan hier) overlopen we nog even de zeven grootste clichés over it-security en hackers in films.

1. Het profiel van de hacker

Zelf ziet Marc Vael, ciso, en filmliefhebber, in Hollywood-films twee types van cybercriminelen. 'Er is enerzijds het crimineel meesterbrein, en anderzijds de meer Robin Hood-achtige figuur', stelt hij. 'Maar de meeste cybercriminelen hebben duidelijke motieven en leggen hun plannen duidelijk uit.'

Soms volgt de hacker het cliché van de whizkid, zoals in WarGames. Al is dat in dat geval ook een Robin Hood-achtige figuur want hij wilde eigenlijk cijfers op het schoolrapport opvijzelen.
 
2. Hacker als technologische superman

In realiteit is niet elke hacker thuis in elke technologie. Maar in Hollywood maakt dat niet uit. Denk aan Angela Bennett uit The Net. Die loste voor haar opdrachtgever werkelijk alle computerproblemen op en had feilloos inzicht in machinecode om in te schatten wat de malicious code precies deed. 'In films zijn alle hackers programmeergoeroes. En bovendien zijn ze uitstekend in het raden van paswoorden', stelt Vael.

Bovendien zijn ze in films niet gehinderd door technologische beperkingen. Hackers hebben slechts één commando nodig om een aanval te doen. Alle systemen zijn ook perfect compatibel met elkaar. Dat is in realiteit wel iets anders.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners