Nieuws
26 juni 2020

Minder maar duurdere cyberaanvallen

Terwijl het aantal cyberaanvallen in ons land daalde, worden de kosten ervan steeds hoger. Dat is de belangrijkste conclusie van het 'Cyber Readiness Report'. Van dat rapport, uitgegeven door de gespecialiseerde verzekeraar Hiscox, verscheen onlangs de vierde keer editie.

Volgens de studie is het aantal Belgische bedrijven dat een cyberaanval onderging het afgelopen jaar gedaald van 71 procent in 2018 naar 49 procent in 2019. Toch zijn de jaarlijkse kosten veroorzaakt door cyberaanvallen voor een gemiddeld Belgisch bedrijf verzesvoudigd tot 54.700 euro. Ook opvallend: iets meer dan één op tien Belgische bedrijven die in 2019 minstens één cyberaanval kenden, waren 'super targets'. Ze werden dat jaar geconfronteerd met een duizelingwekkende vijfhonderd incidenten of meer.

Hackers krijgen maar zelden wat ze willen. In meer dan acht op de tien gevallen (84 procent) betaalden onze bedrijven geen losgeld. Toch lijken Belgische ondernemingen de dreiging te onderschatten. In plaats van hun bescherming te verhogen, hebben ze hun uitgaven voor cyberbeveiliging vorig jaar met gemiddeld 390.000 euro verlaagd, van 1,61 naar 1,22 miljoen in 2019. Ze hebben dat jaar bovendien hun totale it-budget verlaagd van 14 miljoen naar 10,9 miljoen euro. Daarenboven heeft slechts één op de drie een specifieke cyberverzekering. Het goede nieuws is dat, aangezien de daling van de uitgaven voor cyberveiligheid minder was dan de daling van de it-uitgaven, het percentage van het it-budget dat aan cyberveiligheid wordt besteed, in België steeg van 11,6 naar 13,3 procent.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners