Nieuws
17 juli 2020

Hof verwerpt verdrag EU-VS over gebruikersdata

De Privacy Shield-overeenkomst, die verplaatsing en opslag van gebruikersgegevens tussen Europa en de Verenigde Staten regelt, is ongeldig. Dit verklaarde het Europees Hof gisteren. Als bedrijven zich aan modelcontractbepalingen houden, mogen zij wel data blijven doorspelen aan de VS.

De Privacy Shield-deal was de opvolger van het eerder ongeldig verklaarde Safe Harbour-verdrag. De regeling gold vanaf juli 2016. De internationale overeenkomst beschermde gegevens van Europese burgers al meer dan zijn voorganger, maar de bescherming is volgens het Hof nog niet voldoende.

De data-uitwisseling met de VS wordt niet meteen geschrapt. Er moet op dit moment een nieuw systeem worden bedacht om gegevens op een veilige manier uit te wisselen. Volgens de VRT zijn de gesprekken op dit moment al in volle gang.

Eurocommissaris voor Justitie Didier Reynders vertelde aan de Vlaamse omroep dat hij constructief gaat werken aan de ontwikkeling van een sterker en duurzamere manier van data-uitwisseling. Vrijdag spreekt  hij de Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross. Ross gaf eerder aan zeer teleurgesteld te zijn over het feit dat de Privacy Shield-deal ongeldig is verklaard.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Top security vacatures

 
Powered by: ICTwerkt.nl
Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners